DÜNYACA ÜNLÜ GELENEKSEL YEMEKLER

 

Seyahat etmenin en büyük avantajlarından biri gittiğiniz yerin geleneksel mutfağı ile tanışmak, yeni lezzetler tatmaktır. İster semt pazarında yerel bir lezzetin tadına bakın, ister bir aile tarafından evlerinde ağırlanın ya da lüks bir restoranda yemek yiyin ülke kültürünü tanımanızda etkin rol oynar.

Kimi zaman ilk kez yemek yiyormuş gibi hissedersiniz. Yemek yapmayı seviyorsanız günlük yaşamınıza da katarsınız. Hatta kimileri iş edinir mutfak seyahatine dönüştürür yolculuklarını. Malzemeler, yemekler, kültürel ifadeler, pişirme teknikleri, coğrafya gibi faktörler arasındaki benzerlikleri not alırlar.

Bu aşk sonsuzdur; yol, önümüze birçok fırsat çıkarır. Tadını çıkaracak yeni bir yemek deneyimi, tadılacak yeni bir lezzet...

İşte onlardan birkaçı, dünyaca ünlü yemekler deyince ilk aklıma gelenler:

 

Borş Çorbası

Bu çorba çeşidi Ukrayna'ya özgü olsa da Doğu ve Orta Avrupa'da oldukça popülerdir. Borş çorbasının düzinelerce çeşidi olup pancar ve sote sebzeler vazgeçilmezidir. Hem sıcak hem de soğuk içilebilir.

 

Kimçi

Güney Kore’ye özgü bir yemek çeşididir. Fermente sebzelere ve baharatlı yiyeceklere meraklıysanız bu yemek tam size göre. Bu Kore garnitürünün ana maddesi: soğan, sarımsak ve kırmızıbiberle tatlandırılmış Çin lahanasıdır. Kore evlerinin, restoranların vazgeçilmezidir.

 

Souvlaki

Bu Yunan fast-food yiyeceği hem ekonomik hem de lezzetlidir. Sığır eti/tavukla ve sebze ile yapılır. Tahta şişlerde servis edilen bir tür kebaptır. Yanında garnitürleri ile birlikte patates kızartması, ekmek ya da bir pide ile sunulur.

 

Tom Yum

Tayland mutfağının baş tacıdır. Bu ekşi-baharatlı çorba, karides, tavuk ya da balık ile hazırlanır; kokulu otlar ve kafir misket limonu yaprağı, balık sosu ve öğütülmüş biber gibi baharatlar içeren et suyu ile tatlandırılır. Kendine özgü lezzeti vardır. Birçok çeşidi yapılır; çoğunluğu karides ve diğer deniz ürünlerinden oluşur.

 

Suşi

Suşi denemeden Japonya gezisi düşünülemez. Pirinç ve deniz yosunu, et, deniz ürünleri, sebze, yumurta ana maddeleridir. Zencefil turşusu, yaban turpu ve soya sosu eşlik eder.

 

Paneer Tereyağlı Masala

Paneer, Hindistan’da yaygın olan bir tür taze peynirdir. Zengin domates sosu tereyağı masala ile eşleştirildiğinde, kremsi ve baharatlı mükemmel bir karışıma dönüşür. Bu yemek pilav ya da bir çeşit gözleme olan tandır roti ile servis edilir.

 

İsveç Köftesi

Köttbullar diğer adıyla İsveç köftesi dana kıymadan yapılmış yuvarlak köftelerdir. Geleneksel olarak patates püresi, kremalı sos, salatalık turşusu ve yaban mersini reçeli ile servis edilir.

 

Bramboráky

Rendelenmiş patateslerden oluşan hamurun tavada kızartılmasıyla yapılan patates krepleri Çek Cumhuriyeti'ndeki en popüler geleneksel yemeklerden biridir. Karışıma mercanköşk ve sarımsak eklenerek benzersiz bir lezzet elde edilir. Sade olarak yenilebildiği gibi genellikle lahana ve etten oluşan garnitürle servis edilir. 

 

Kuskus

Kuskus birçok Fas evinin ana yemeğidir. Kuzu, sığır eti ya da tavuk, çeşitli sebzelerle birlikte pişirilir, daha sonra buharda pişmiş kuskus taneleri yığını üzerine konur. Diğer birçok Fas yemeklerinde olduğu gibi, herkes büyük bir tabakta ortaya konan kuskusu yemek için etrafına toplanır.

 

Haggis

İskoçya’ya gidip de haggis yememek olmaz. Nasıl İngiltere’de fish & chips varsa İskoçya’da da haggis meşhurdur. Haggis geleneksel İskoç işkembe dolmasıdır. Hazır yemekler arasında çok tercih edildiğinden olsa gerek bakkalda bile satılır.

 

Tostones

Tostones yani muz kızartması ise benim favorim. Küba’da bir restorana gittiğinizde kesinlikle masanızda muz kızartması görebilirsiniz. Tadı bildiğimiz patates kızartması gibidir. Halka şeklinde olan ve ince uzun doğranarak kızartılan iki çeşidi vardır. Tostones, “platano macho” yani “maço muzu” ile yapılıyor. Bu muz türü oldukça sert olup kızartmaya uygundur.

 

Dünyanın kendisi gibi mutfağı da çok zengin. Bahsettiklerim okyanusun dibinde inci misali… Bilmediğimiz ülkeler, farklı kültürler, yeni lezzetler keşfedilmeyi beklemekte…