Seyahat etmenin en
büyük avantajlarından biri gittiğiniz yerin geleneksel mutfağı ile tanışmak,
yeni lezzetler tatmaktır. İster semt pazarında yerel bir lezzetin tadına bakın,
ister bir aile tarafından evlerinde ağırlanın ya da lüks bir restoranda yemek
yiyin ülke kültürünü tanımanızda etkin rol oynar.
Kimi zaman ilk kez
yemek yiyormuş gibi hissedersiniz. Yemek yapmayı seviyorsanız günlük yaşamınıza
da katarsınız. Hatta kimileri iş edinir mutfak seyahatine dönüştürür
yolculuklarını. Malzemeler, yemekler, kültürel ifadeler, pişirme teknikleri,
coğrafya gibi faktörler arasındaki benzerlikleri not alırlar.
Bu aşk sonsuzdur; yol,
önümüze birçok fırsat çıkarır. Tadını çıkaracak yeni bir yemek deneyimi, tadılacak
yeni bir lezzet...
İşte onlardan
birkaçı, dünyaca ünlü yemekler deyince ilk aklıma gelenler:
Borş Çorbası
Bu çorba çeşidi Ukrayna'ya özgü olsa da
Doğu ve Orta Avrupa'da oldukça popülerdir. Borş çorbasının düzinelerce
çeşidi olup pancar ve sote sebzeler vazgeçilmezidir. Hem sıcak hem de
soğuk içilebilir.
Kimçi
Güney Kore’ye özgü bir yemek çeşididir.
Fermente sebzelere ve baharatlı yiyeceklere meraklıysanız bu yemek tam size
göre. Bu Kore garnitürünün ana maddesi: soğan, sarımsak ve kırmızıbiberle
tatlandırılmış Çin lahanasıdır. Kore evlerinin, restoranların
vazgeçilmezidir.
Souvlaki
Bu Yunan fast-food yiyeceği hem
ekonomik hem de lezzetlidir. Sığır eti/tavukla ve sebze ile yapılır. Tahta
şişlerde servis edilen bir tür kebaptır. Yanında garnitürleri ile birlikte
patates kızartması, ekmek ya da bir pide ile sunulur.
Tom Yum
Tayland mutfağının baş tacıdır. Bu
ekşi-baharatlı çorba, karides, tavuk ya da balık ile hazırlanır; kokulu otlar
ve kafir misket limonu yaprağı, balık sosu ve öğütülmüş biber gibi baharatlar
içeren et suyu ile tatlandırılır. Kendine özgü lezzeti vardır. Birçok
çeşidi yapılır; çoğunluğu karides ve diğer deniz ürünlerinden oluşur.
Suşi
Suşi denemeden Japonya gezisi
düşünülemez. Pirinç ve deniz yosunu, et, deniz ürünleri, sebze, yumurta ana
maddeleridir. Zencefil turşusu, yaban turpu ve soya sosu eşlik eder.
Paneer Tereyağlı Masala
Paneer, Hindistan’da yaygın olan bir
tür taze peynirdir. Zengin domates sosu tereyağı masala ile eşleştirildiğinde,
kremsi ve baharatlı mükemmel bir karışıma dönüşür. Bu yemek pilav ya da bir
çeşit gözleme olan tandır roti ile servis edilir.
İsveç Köftesi
Köttbullar diğer adıyla İsveç köftesi
dana kıymadan yapılmış yuvarlak köftelerdir. Geleneksel olarak patates püresi, kremalı
sos, salatalık turşusu ve yaban mersini reçeli ile servis edilir.
Bramboráky
Rendelenmiş patateslerden oluşan
hamurun tavada kızartılmasıyla yapılan patates krepleri Çek Cumhuriyeti'ndeki
en popüler geleneksel yemeklerden biridir. Karışıma mercanköşk ve sarımsak eklenerek
benzersiz bir lezzet elde edilir. Sade olarak yenilebildiği gibi genellikle
lahana ve etten oluşan garnitürle servis edilir.
Kuskus
Kuskus
birçok Fas evinin ana yemeğidir. Kuzu, sığır eti ya da tavuk, çeşitli
sebzelerle birlikte pişirilir, daha sonra buharda pişmiş kuskus taneleri yığını
üzerine konur. Diğer birçok Fas yemeklerinde olduğu gibi, herkes büyük bir tabakta
ortaya konan kuskusu yemek için etrafına toplanır.
Haggis
İskoçya’ya gidip de haggis yememek
olmaz. Nasıl İngiltere’de fish & chips varsa İskoçya’da da haggis meşhurdur.
Haggis geleneksel İskoç işkembe dolmasıdır. Hazır yemekler arasında çok tercih
edildiğinden olsa gerek bakkalda bile satılır.
Tostones
Tostones yani muz kızartması ise benim
favorim. Küba’da bir restorana gittiğinizde kesinlikle masanızda muz kızartması
görebilirsiniz. Tadı bildiğimiz patates kızartması gibidir. Halka şeklinde olan
ve ince uzun doğranarak kızartılan iki çeşidi vardır. Tostones, “platano macho”
yani “maço muzu” ile yapılıyor. Bu muz türü oldukça sert olup kızartmaya
uygundur.
Dünyanın kendisi
gibi mutfağı da çok zengin. Bahsettiklerim okyanusun dibinde inci misali… Bilmediğimiz
ülkeler, farklı kültürler, yeni lezzetler keşfedilmeyi beklemekte…