TAŞKALE

Karaman il merkezinin 46 km güneydoğusunda bulunan Taşkale, tarihiyle önemli bir yere sahiptir. İbrala çayının aktığı dar bir vadi üzerinde bulunur. Batısında Yeşildere, güneyinde Mut ve Silifke, doğusunda Ayrancı ve Bolkar dağları bulunur. 

Yapılan araştırmalarda bölgenin tarihi, MS 2 ve 3. yüzyıllara kadar inmektedir. İlk çağlardan beri yerleşim olmuştur.  Taşkale’nin meşhur ve turistik bir yer olmasındaki en önemli unsur, “taş ambar”lardır. Ambarlar tüf kaya oluşumlu, yekpare bir şekilde dik bir yüzeye sahiptir. Bu kaya oluşumu Nevşehir-Göreme ve Kilistra(Gökyurt) gibi tüf kaya oluşumlarıyla benzerlik göstermektedir. Taşkale taş ambarları; gizli tapınma, savunma, saklanma gibi endişelerle beraber doğa şartlarından korunmak için doğal imkânları değerlendirildiği yerlerdir. Bu küçük yerleşim yeri, erken Hıristiyanlık dönemine tarihlenmektedir. Taşkale Camii, Hıristiyanlık dönemine ait bir kiliseden çevrilmiştir. Günümüzde hâlen işlevini sürdürmektedir. Taşkale’de ayrıca tarihî çeşmeler ve köprüler de mevcuttur. 

Taşkale’nin tarihi hakkında en önemli kaynağımız ise kasabada yaşayan halkın kendisidir. Kasabanın önceki ismi, halkın giyim-kuşam gelenekleri ve geleneksel etkinlikleri, dokunmakta olan Kızıllar halısı, yörede daha önce konar-göçer bir aşiretin yaşadığını göstermektedir. Kasaba bu yüzden Kızıllar ismiyle anılıyordu.  Kızıllar, “Türkmen yörükanı”ndandır ve Osmanlı Devleti döneminde iskân politikası ile bu bölgeye yerleştirilmiş bir aşirettir. Bu aşiretin Rumeli’nin fethinden sonra bu bölgeye iskân ettirildikleri bilinmektedir. Mustafa Kemal Paşa’nın da ata yurdu olarak kabul edilmektedir.

Taş Ambarlar

Kasabanın kuzey tarafında yaklaşık 40 metre yüksekliğinde 350’den fazla ambar mevcuttur. Ambar odaları tek ya da ikili odalar şeklindedir. 165 metre uzunluğundadır ve ambarların içleri yaklaşık 5-10 metre derinliğindedir. Tüf kayadaki oyuklar insan eliyle yontularak yapılmıştır. Daha çok Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kazılmıştır. Mağaraların killi ve kireçli bir yapıda olması, ısı ve nemi sabit düzeyde tutma özelliği sayesinde mahsuller bozulmadan muhafaza edilebilmektedir. 

Taş ambarlar da genellikle arpa, buğday, nohut, ceviz gibi hububat ve bakliyat ürünleri depolanıyor. Bu küçük odalarda yaklaşık 5 ile 60 ton arası ürün saklanabiliyor ayrıca ürünler ayrı ayrı depolanabilecek şekilde planlanmıştır. 

Mağaralar doğal bir hava sirkülasyonuna sahiptir. Ambarlara “tutamak” yerlerinden tutarak tırmanılabiliyor. Makara sistemi ile de ürünler çıkartılıp indirilebiliyor. Ambarlardaki buğdaylar yaklaşık 50 yıl özelliğini hiç kaybetmeden durabiliyor. Bu durum da halkın bu ambarlara daha fazla ürün stok etmesine sebep oluyor.

Taşkale tarihi ve ambarları ile günümüzde yerli ve yabancı turistleri misafir etmektedir. Son dönemde birçok fotoğraf tutkunu buraya geziler düzenleyerek bu ihtişamlı tarihî yeri fotoğraflamaktadırlar. Karaman Valiliği ve Kültür Müdürlüğü tarafından çevre düzenlemesi ve tanıtımı yapılarak yörenin daha fazla tanıtılması amaçlanmaktadır. Bir gün yolunuz buraya düşerse tarihin gizli odalarında geçmişe tanıklık edersiniz. 


Camisi var taştan oyma, ambarları ayrı sayma Halısını elden koyma, Çok özledim Taşkale’mi 

İsa Oğuz

Yazı Ve Fotoğraf
Mehmet MERTEK