HİNT MUTFAĞI

Hindistan yemekleri tıpkı ülkenin kendisi gibi renkli, canlı ve şaşırtıcıdır.  Ülkenin bölgeleri arasında gözlemlenen derin farklılıklar mutfağında da kendini gösterir. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış olan ülkede iklim koşulları gereği tarım ürünleri de her bölgede farklıdır. Birçok farklı din ve mezhebin bir arada yaşadığı Hindistan’da dini sınırlamalar da yemeklerin içeriğini etkilemiştir. Kısacası Hint Mutfağı,Hint Medeniyeti kadar zengin ve geniştir. Mutfak’taki bu çeşitlilik ve renkliliğin cazibesine kapılmamak imkânsızdır. Hindistan’da her günü ayrı bir yemek macerası olarak değerlendirmek gerekir.

Hint Mutfağı’nı deneyimlerken alışık olduğumuz tatlardan çok daha farklılarıyla karşılaşacağınız kesindir. Bunun öncelikli sebebi yoğun olarak kullanılan baharatlardır ve bazı yemekler oldukça acıdır. Bir diğer farklılık ise, inançları gereği Hint Mutfağı’nda hiç dana eti kullanılmamasıdır. Kuzu ve tavuk etine sık rastlanır, vejetaryen beslenme de yaygındır. Sadece az sayıda otel restoranında rastlayabileceğiniz biftek ve hamburgerin, dana yerine bufalo etinden yapılmış olma ihtimali yüksektir.

Hint Mutfağı denildiğinde akla ilk gelen baharat “köri”dir.  Aslında bizim bildiğimiz anlamda köri diye bir baharat yoktur ve bizim tanıdığımız sarı renkli baharat karışımı olan köri ile asla benzeşmez. Köri, Hint Mutfağı’nda en yaygın kullanılan sostur. Et, balık, tavuk ve sebze yemekleri için kullanılan, birbirinden oldukça farklı, birçok çeşit köri sosu vardır.

Yine sıklıkla kullanılan bir baharat karışımı da GaramMasala’dır. Kimyon, kişniş, karabiber, kakule, karanfil ve tarçından oluşur. “Masala”nın da köri gibi birçok çeşidi vardır. Pilav,özellikle güney Hint sofralarının vazgeçilmez bir parçasıdır. Hintliler, yemek yerken çatal yerine ellerini kullanır. Parmak uçlarına aldıkları pilavı top haline getirip, bol baharatla lezzetlendirilmiş yemeklerin soslarına batırarak yerler. Yine de turistler için her restoranda çatal-kaşık bulunur.

Hint Mutfağı’nı bir bütün olarak değil de bölgelere göre incelemek çok daha doğru olacaktır. Kuzeydeki tandoriden güneydeki bol acılı köriye kadar her bölge, kendi farklı lezzetlerine sahiptir. Kuzey Hindistan Mutfağı hamur ürünleri ağırlıklıdır. Roti, chapati, naan ve parathas gibi… Güney Mutfağı’nın temeli ise pirinçtir ve deniz ürünleri çok sık kullanılır. Kuzeyin sosları keskin baharatlı, bol tereyağlı iken güneyde daha hafif soslu, hindistancevizi sütü içeren tabaklar karşımıza çıkar.

Ülkede çayın da özel bir yeri vardır. Kuzey Hindistan’ın Assam ve Darjeeling bölgelerinde yetişen çaylar dünyaca ünlüdür. Ancak Hintliler çayı bizim alışageldiğimizden farklı olarak baharatlarla tatlandırır ve mutlaka sütlü içerler.


 

Geleneksel Hint yemeklerinden bazıları:

BİRYANİ: Baharatlarla tatlandırılmış özellikle safran içeren, kuzu veya tavuklu çeşitleri olan pilav yemeği.

TANDORİ: Yoğurt ve baharatlarla terbiye edildikten sonra fırında pişen tavuk eti.

SAMOSA: Üçgen şeklinde, sebze ile doldurulmuş börek.

DAL: Mercimek yemeği.

KULFİ: Süt, badem ve fıstıkla hazırlanan dondurma.

LASSİ: Yoğurtla yapılan ayran benzeri içecek.

 

“Hindistan’da bu lezzetleri nerede tadalım?” diyenler için birkaç öneri:

YENİ DELHİ: BukharaRestaurant. ITC Maurya Hotel. DiplomaticEnclave, New Delhi.

JAİPUR: TajRambaghPalace. Bhawani Singh Road, Jaipur.

AGRA: PeshawriRestaurant. ITC Mungal Hotel, Fatehabad Road, Agra.

KERALA: Malabar House. Parade Road, Fort Cochin, Kerala.

UDAİPUR: Taj Lake Palace. Udaipur.

Yazı Ve Fotoğraf
Şef Selin EKİM