BİR OSMANLI HANINDA MİSAFİR OLAMAK SEDİRLİHAN

Osmanlı döneminden kalan tarihi bir handa keyifli bir yemek yemek istemez misiniz? 500 senelik geçmişiyle ayakta duran, yüzyıllarca konuklarına ev sahipliği yapmış bir mekânda zaman yolculuğu yaparken keyifli vakit geçirmek ve dostlarınızla paylaşmak isterseniz eğer bu anları sizleri Sedirlihan Restaurant’a davet ediyoruz.

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi içindeki han bölümünde bulunan Sedirlihan Restaurant, yüzyılların verdiği bir gelenekle konuklarını en iyi şekilde ağırlamayı ve onlara eşsiz vakit geçirmelerini sağlamayı kendine amaç edinmiş bir işletme. İşletme sahibi Hacı Ahmet Koç Beyefendi ve personeli misafirlerine bu misyonun hissettirilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Zengin ızgara,  etli ekmek ve tatlılardan oluşan menülerinde sipesiyalleri olan Mangalda İskender Kebabı ve Han Tatlısı Sedirlihan’ın gözdesi denediğinizde eminim sizde bu damak çatlatan tadı unutamayacaksınız.

Mangalda İskender Kebabı, kuzu etinden hazırlanmış adana kebaplık kıymadan hazırlanıyor. Aynı Adana Kebap gibi şişlere sarılıyor ve kullanılan baharat Adana Kebaba göre biraz daha hafif ve et dinlendiriliyor. Daha sonra odun ateşinde pişiriliyor. Bu arada közde pişen İskender küçük parçalara ayrılarak kiremitte hazırlanmış küp küp kesilmiş kıtır ekmekler üzerine serpiştiriliyor ve üzerine özel hazırlanmış sos ve tereyağı dökülüyor. Yoğurt ve közlenmiş domates ve biberi ilave edilerek servis ediliyor. Bu satırları okurken yoksa ağzınız mı sulandı işte tadı efsane olan bu kebabı mutlaka tadın deriz.

Han Tatlısı’na gelince peynir tatlısı karamelli şerbette hazırlanıyor ve tepsiye alınarak bir saat soğutuluyor daha sonra servis tabağına alınarak ortadan ikiye bölünüyor ve arasına kaymak konularak kapatılıyor üzerine ise tahin sosu ilave edilerek damağınıza amâde bir tat ortaya çıkıyor.

Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından 1576/1584 yıllarında Mimar Koca Sinan’a yaptırılmış olan bu menzil külliyesi, zamanında İstanbul - Mekke hattında ve Eskişehir-Konya arasındaki en önemli menzil durumundaydı. Bu külliye, Osmanlı döneminde bölgenin ticarî merkezi olarak görülmüş ve külliyenin yapımında ticarî yapılar ön plana çıkarılmış. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak biliniyor. Günümüzde arasta ve cami kullanılmakta, han bölümü ise yapılan restorasyon çalışmaları sonrası kullanılır hale dönüştürülmüş. Han bölümü 2011 yılından itibaren Sedirlihan Restaurant adı ve farkı ile Ilgın’ın tarih dolu lezzet kapısı olarak güler yüzüyle hizmet veriyor.

Bir Osmanlı hanında ağırlanmayı düşünüyorsanız eğer Ilgın’da Sedirlihan’a misafir olun.

Yazı Ve Fotoğraf
Hilal SEYHAN