
Osmanlı döneminden kalan tarihi bir handa keyifli bir yemek
yemek istemez misiniz? 500 senelik geçmişiyle ayakta duran, yüzyıllarca
konuklarına ev sahipliği yapmış bir mekânda zaman yolculuğu yaparken keyifli
vakit geçirmek ve dostlarınızla paylaşmak isterseniz eğer bu anları sizleri
Sedirlihan Restaurant’a davet ediyoruz.
Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi içindeki han bölümünde
bulunan Sedirlihan Restaurant, yüzyılların verdiği bir gelenekle konuklarını en
iyi şekilde ağırlamayı ve onlara eşsiz vakit geçirmelerini sağlamayı kendine
amaç edinmiş bir işletme. İşletme sahibi Hacı Ahmet Koç Beyefendi ve personeli
misafirlerine bu misyonun hissettirilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar.
Zengin ızgara, etli ekmek ve tatlılardan
oluşan menülerinde sipesiyalleri olan Mangalda İskender Kebabı ve Han Tatlısı
Sedirlihan’ın gözdesi denediğinizde eminim sizde bu damak çatlatan tadı
unutamayacaksınız.
Mangalda İskender Kebabı, kuzu etinden hazırlanmış adana
kebaplık kıymadan hazırlanıyor. Aynı Adana Kebap gibi şişlere sarılıyor ve
kullanılan baharat Adana Kebaba göre biraz daha hafif ve et dinlendiriliyor.
Daha sonra odun ateşinde pişiriliyor. Bu arada közde pişen İskender küçük
parçalara ayrılarak kiremitte hazırlanmış küp küp kesilmiş kıtır ekmekler
üzerine serpiştiriliyor ve üzerine özel hazırlanmış sos ve tereyağı dökülüyor.
Yoğurt ve közlenmiş domates ve biberi ilave edilerek servis ediliyor. Bu
satırları okurken yoksa ağzınız mı sulandı işte tadı efsane olan bu kebabı
mutlaka tadın deriz.
Han Tatlısı’na gelince peynir tatlısı karamelli şerbette
hazırlanıyor ve tepsiye alınarak bir saat soğutuluyor daha sonra servis
tabağına alınarak ortadan ikiye bölünüyor ve arasına kaymak konularak kapatılıyor
üzerine ise tahin sosu ilave edilerek damağınıza amâde bir tat ortaya çıkıyor.
Kıbrıs
Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından 1576/1584 yıllarında Mimar Koca Sinan’a
yaptırılmış olan bu menzil külliyesi, zamanında İstanbul - Mekke hattında ve
Eskişehir-Konya arasındaki en önemli menzil durumundaydı. Bu külliye, Osmanlı
döneminde bölgenin ticarî merkezi olarak görülmüş ve külliyenin yapımında
ticarî yapılar ön plana çıkarılmış. Halk arasında Kurşunlu Camii olarak
biliniyor. Günümüzde arasta ve cami kullanılmakta, han bölümü ise yapılan
restorasyon çalışmaları sonrası kullanılır hale dönüştürülmüş. Han bölümü 2011 yılından
itibaren Sedirlihan Restaurant adı ve farkı ile Ilgın’ın tarih dolu lezzet kapısı
olarak güler yüzüyle hizmet veriyor.
Bir Osmanlı hanında ağırlanmayı düşünüyorsanız eğer Ilgın’da
Sedirlihan’a misafir olun.
Yazı Ve Fotoğraf
Hilal SEYHAN